Voorkom persoon- en zaakschade door blikseminslag

Ontstaan onweer

Zware onweersbuien ontstaan in een vochtig overgangsgebied van zeer warm (tropisch) naar veel kouder weer. Tijdens zo’n bui kan de temperatuur in minder dan een half uur 10 tot 15 graden dalen. De buien worden het hevigst als er op grote hoogte in de atmosfeer een zeer sterke wind staat.

Blikseminslag is niet te voorkomen maar wel kunt u ervoor zorgen dat u geen schade op loopt.

Persoonsschade

Jaarlijks overlijden er in Nederland gemiddeld twee personen door blikseminslag. Een veel groter aantal worden zwaargewond door brandwonden en schade aan de

hersenen en zenuwstelsel.

Zaakschade

In Nederland slaat de bliksem circa 100.000 keer per jaar in, zo’n 2 of 3 keer per jaar zelfs per vierkante kilometer! Ook een blikseminslag op 2 kilometer afstand kan tot schade leiden. In een bliksem kan de spanning oplopen tot 100 miljoen volt, waar de meeste apparaten maar een voltage van 230 kunnen verdragen. Ook kan er brand ontstaan in de groepenkast. 

Woningbrand en kapotte apparatuur als gevolg van blikseminslag komt vaak voor.

Tips om persoonschade te voorkomen.

https://nl.wikihow.com/Jezelf-beschermen-tijdens-onweer

Tips om zaakschade te voorkomen

https://www.aardnet.nl/blikseminslag_voorkomen